Sjukt stressig helg

Helgen har allt varit som en berg- och dalbana. Jag är helt slut... så bilder på helgens försäljning lägger jag upp imorn. För nu ska jag slänga mig i sängen å njuta av en god natts sömn.

Hörs imorn läsare! Godnatt å sov gott!
/PQ

I tisdags...

... började vi äntligen med våran egendesignade kjol.


Cecilias design.

Checkar lite framför spegeln.

Försöker hitta min plaggskiss. (Alltid ska håret va ivägen).

Lite bättre.




Koncentrerad.

Började klippa ut toillen.

Sen börja sy.

Å klyvpressa.

Rynkade kjolen å sen testade jag den.

Så fint den flög. Och så mycket hann vi med för idag. Tog hem den sen också, för jag tänkte sy fast linningen.

Nu slänger jag mig i sängen. Godnatt!
/PQ

Så upptagen

Jag har sytt så det ryker de senaste dagarna så jag har inte riktigt haft tid att ladda upp något på bloggen. Hoppas det inte gör så mycket. Den här veckan är jag sjukt upptagen. För alla tygväskor ska bli klara och det hjälper inte att jag kommer hem efter sju på kvällen varenda dag, så jag måste utnyttja den lilla tid jag har. Nu ska jag iaf vila mig å fortsätta imorgon. Och imorgon har vi eget arbete hela dagen så det blir av att sy tygpåsar för min del, hemma, alla andra läxor gör jag en annan gång.

Sov så gott å godnatt!
/PQ

Så nöjd med kvällen

Idag har jag jobbat stenhårt med mina tygpåsar så nu ska jag ta å vila mig och fortsätta imorn, om jag inte får en massa läxa imorn, förhoppningsvis inte. Jag gled in på det fjärde tyget idag och klippte ut fyra bitar och så slutar min kväll. 


Min nya skräddarlinjal kom till användning här.

Nu är det dags för sängen!
Godnatt å sov gott!
/PQ

Inne på det tredje tyget

Nu är jag inne på det tredje tyget å det kommer nog bli 2-3 tygpåsar av den, jag gissar nästan på två. Jag tog en paus från maskinen, brukar bli så på kvällen, så jag klipper ut bitar istället. Och så här ser tyget ut;


Också väldigt fint. 100 % bomull.

/PQ

Går som på räls


Det här mönstret är nog min favorit. Och det finns endast två sånna. Om man vill ha en så är det först till kvarn som gäller!

Sy och lyssna på skön musik en söndag är helt perfekt!

Inne på det andra mönstret nu, vilket är det tredje o fjärde påsen. Jag syr varje mönster för sig för att se till så att de blir sydda likadana, eftersom materialet varierar mellan olika tyger så måste man sy det på olika sätt.

Gu' så roligt det här är! Mer kommer snart.
/PQ

Klar!


Försten ut!

Ett coolt tyg som också ska bli tygpåsar.

Och detta med!

Men nu så ska jag sy vidare så det blir klart nån gång.
Ha en bra dag!
/PQ

Tygpåsar på g...


Pressat två tygpåsar och dess handtag på avidsidan för att det ska bli lättare å sy. Och sen dog kameran, så ännu fler bilder får vi vänta med. Och då kan det ju ha hänt en del, men det gör nog inget, hoppas jag.

Nu ska jag 'keep on the good work' ;).
/PQ

Jeudi!

Ja, i modevärlden så kan det va ganska nyttigt att kunna franska å 'jeudi' betyder torsdag. Jag har läst franska i många år men det gav ju inte särskilt mycket kan jag säga, haha. En helt vanlig torsdag händer detta;


Lärde oss att sy blixtlås för hand. Och ja, på sånna här övningsgrejer, eller detaljsömnad, så matchar färgerna på grejerna inte alls (hah, det rimmade lite, jag vet att jag har dålig humor, men man ska uppskatta det lilla tycker jag). För man vet aldrig vad man får för färg på tyget så då köper man blixtlås i nån färg man tycker om bara. Å så här snyggt ser det ut på avigsidan.

Närbild på rätsidan. Och det är prickstygn ni ser där.

Från lite längre håll syns det inte alls. Grejt!

Sex är våran våning!

Materiallära på eftermiddagen. Och samma procedur idag med, brännprov.

Papperskorgen är ett perfekt ställe att stå vid.

Ibland blåser det för mycket å då krävs det en mur av händer för att lyckas tända på.

Skönt å få sluta tidigt, igen!
/PQ

Läxar lite

Till nästa vecka (onsdag) har jag i läxa att sy klart blixtlåset för hand och pressmarkera fodret. Så det ska jag göra nu! Så kan ni iaf få se resultatet av blixtlåset senare ikväll, fodret är kvar i skolan. Så det får vi ta en annan dag. Thats it! Och sen blir det kanske av att sy tygpåsar, de ska ju allt vara klara till nästa fredag.

Ha det bra så länge!
/PQ


Försäljning av tygpåsar på Kulturnatten

Hej vänner! Jag syr tygpåsar för fullt här hemma för att lyckas få ihop ett gäng till nästa helg. Nu har jag klippt ut fyra tygpåsar å fyra par handtag å nu är två stycken uppsydda. Jag skulle bli överlycklig om det gick bra på marknaden. Hoppas! Det ska bli riktigt roligt iaf att få delta å visa upp mig å mina färdigheter. Kanske också ska tillägga att det är Kulturnatten i Norrköping det gäller.

Men nu ska jag göra mig i ordning för sängen.
Godnatt!
/PQ

På schemat idag; materiallära och sömnad


Vi gör brännprover... alltså, bränner å luktar på tyg...


"Hum, va kan detta vara..."

De enda plaggskissen på den egendesignade kjolen...

... å jag va lika knäpp som vanligt.

Började med att sy knapphål för hand idag. Skoj!

Och klippte ut en bit tyg för att sedan lära oss att sy kjoldelar på det; dragkedja, foder och linning. Sen var det slut för dagen.

Vi fick också en läxa, att klänningsmarkera och skräddarmarkera tyget. Och det fixade jag på tåget så jag fick det gjort.

Nu ska jag vila mig så jag orkar med imorgon.
Godnatt!
/PQ

En tisdagskväll

Gör jag min syläxa, vilket är att markera ut knapphål med tråd. Sånna här läxor gillar jag, å inga jobbiga fysikläxor som jag fick stå ut med i tre år, åh.
Lodrätta knapphålsmärkningar.

Vågrätta knapphålsmärkningar. Yeah!

Hoppas ni haft en bra kväll. Själv så tycker jag att kvällarna är för korta fortfarande... en nackdel med att pendla.
/PQ

Hurra för Anna!


Tygberäkningar av helcirkelkjol på g...

Flitiga brudar.

Ljuset faller väldigt knasigt här, för att det glastak i halva rummet.

"Ja må hon leva, ja må hon leva..." sjöng vi för klassens mamma idag. Grattis Anna! Hoppas du haft en bra dag =). Ett år äldre ett år bättre!

/PQ

I fredags

På förmiddagen hade vi plaggskiss och jag ritade klart min kjol som jag ska sy upp. Jag försökte i alla fall rita... det är så jäkla svårt tycker jag, men jag försöker =).


Å resultatet! Benen blev bäst, tycker jag.

Här ritas det flitigt. Och mitt pennskriv är lite av en linslus här...

Fashionwork på gång.

Å Julia sitter å skrattar åt mig som vanligt.


På eftermiddagen hade vi materiallära, men där tog jag inga bilder. Men om det önskas kan jag göra det på nästa materialläralektion.

/PQ

Torsdagen


Idag skulle vi lära oss att sy knapphål på symaskinen å nästa sömnadslektion ska vi göra knapphål för hand.

Så jag strök mellanlägget på tyget utan att tänka på att ta bort alla trådar å så, då hände detta... en tråd som formade sig...

... lite lustigt... å jag vet allt va ni tänker på!

Å resultatet blev jag väl måttligt nöjd med, symaskiner är inget att lita på, ibland...

Jag å Rolf matchade i färgvalet idag. Hans rosa och lila nyanser liknade mina exakt ;).

Jag kom på att vi lärde ju oss att sy dragkedja också på eftermiddagen, men det glömde jag att fota, får ta det på måndag. Det va så kul å det gick så fort så jag glömde att fota det totalt.

Ha en bra helg allihopa!
/PQ


Onsdagen va en härlig dag


Tyget mot dig har jag sytt stygn på för hand. Och det andra på maskin. Detta har vi gjort på sömnadslektionen, alltså lärt känna maskinerna och olika stygn å liknande.

Min hand lyder oftast mig å då blir det så här fint! Jag visste inte att jag va så duktig på att sy med bara händerna... om jag hade mer tid i livet så kanske jag skulle sy alla plagg så.

Och maskinen gör ett så här bra jobb, med lite hjälp av mig.


På rasten satt vi å myste i solen och lyssnade på musik ^^.



Missa en del av Roffes happy face...

När jag väl fota blev han seriös igen. Älskar hans klädstil!

Kul har vi med!

Jag njöt av solen.



Alla andra satt också ute ^^.

Mer sånna här dagar tycker jag, för man blir så glad då.
/P.Q.


Tisdag!


Första lektionen i plaggskiss. Vi ritade av kjolarna i kompendiet och tiden bara rann iväg å så va lektionen slut. Ännu en rolig å givande lektion.

På eftermiddagen hade vi materiallära och den här gången va det natrufibrer-->växtfibrer. Vi slutade också tidigt och jag blev överlycklig, för att för en gång skull få tid till att gå en sväng på stan å köpa saker jag behöver å lite annat.

Smått å gott! och tygerna ska jag ha till mig själv. Tänkte att det gråa skulle bli nån sorts tröja, en kjol av den brungröna, tygväskor av det andra två mönstrade tygerna.

Och angående tygpåsar. Jag kan kan berätta kort om att jag ska vara med på Kulturnatten i Norrköping och sälja tygväskor som jag har gjort. Och mitt koncept är secondhand. Så alla tyger ska vara från en secondhand butik. Och om man är intresserad så kan man få beställa en. Jag tänker göra reklam för mina produkter här på bloggen, så ni kan följa mitt tygväskearbete. Men mer om det en annan gång, eller fråga mig!

/P.Q.

Andra veckan, måndag

Idag var det konstruktion hela dagen. Och det är faktiskt riktigt roligt.

Här försöker jag ta ut grundmönstret på pappaktigt material.


Cecilia är noga som vanligt ^^.

Största delen av konstruktionssalen. Superhärligt med glastak faktiskt, då kan man se ut i det blå om himmelen nu är blå. Det enda negativa är att det blir växthuseffekt när solen lyser in. Inte så skönt då.

Jag jobbar också på.

Ett A4-papper med uträkning för att få till en grundkjol... så det är inte bara att göra som man vill.


Så fina blir de när de är klara.

Det va nästan slut på den dagen. Vi började rita på en mall till en 4-vådig kjol i slutet av lektionen. Efter det, sprang jag ner till centralstationen å det va inte kul.

/P.Q.

Sammanfattning av första veckan

Jag började första morgonen med att vakna tidigt för att fixa pendlarkort å annat nödvändigt. Och som vanligt är man alltid jätteduktig första dagen å som vanligt avtar disiplinen också efter ett par dagar, haha. Så står det till hos mig iaf. Full av nyfikenhet sätter jag mig på tåget 07.02 å åker iväg...

... stannar i Gnesta å jag tyckte att det va så fint så jag klickade till ett kort. Det såg skärgårdsaktigt ut och längre bort åt höger stod det massa båtar.

Elevkortet fick vi första dagen...

... å vi gick också till NK för att kolla på "Sagolika skapelser". Haute couture av kända svenska designers.


Den här klänningen tyckte jag va så himla söt.

Man kan läsa skylten om man anstränger sig, för jag vet att man kan för jag har testat!

På fredagen hade vi våran första kroki-lektion å ja, vi hade en nakenmodell, kvinnlig en. Trots att jag inte tycker om eller är särskilt duktig på att teckna så gick det ganska bra. Kan lägga upp bilder på de jag ritat för de nyfikna.

Skönt å få sluta tidigt en fredag så då drog jag å två tjejer till Nilsson & Lindström för att införskaffa lite tillbehör. Men på vägen dit hittade jag nåt roligt...pacman!

"Bara Pacman kan rädda gatorna".

Stackars Pacman som får stå ut med allt skit i magen...

Fikadags! Gick till hemköp å köpte oss lite saker å äta. Vissa är nyttiga å köper frukt.

Å jag va me ganska nyttig. Ostfralla och gurksallad. Riktig god var den, så det är något att rekommendera.

Min allra första läxa. Läsa genom två papper om trådar och tråckla tyget.

Första veckan va ganska rörig eftersom man inte hittat rutin på det hela än å man måste sätta sig in i systemet å andra diverse saker. Allting är så nytt liksom. Men det känns bra å det blir roligare för var dag som går =).

/P.Q

Hej och välkommen till min nya blogg!

Jag heter Pay-Shin och jag går på Modeskolan i Stockholm, som är en heltidskurs i mönsterkonstruktion och sömnad på Folkuniversitetet. Där får vi lära oss att skapa mallar för plagg, kroki, sy och mycket mer. Mitt syfte med denna blogg är att ni ska få en inblick i våran skapade värld och ja, hur det går till från skiss till ett komplett plagg. Om ni undrar något så är det bara att fråga på, så att jag känner att jag gör någon nytta med bloggen.


Elevkortet fick vi första dagen som vi fyllde i å satte foto på, för att med detta så kan vi få rabatt i tygaffärer. Hur bra som helst ju! Och kortet togs i trean på gymnasiet. Som vanligt har jag svårt för att le ordentligt på kort...

Enjoy!
/P.Q.


RSS 2.0